• تاریخ انتشار : 1395/12/23 - 14:16
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 14579
  • زمان مطالعه : 19 دقیقه

حفظ سلامتی در ایام نوروز،خواص و فواید آجیل

بادام شيرين داراى طبيعت گرم و مرطوب است و از نظر تغذيه اى، ارزش غذايى بالايى دارد. اين مغز داراى مقادير زيادى پروتئين و كلسيم مى‏ باشد و مى‏ تواند در افرادى كه در معرض پوكى استخوان هستند و قادر به مصرف شير نيستند، مورد استفاده قرار گيرد.

استفاده صحيح از نعمات الهى و طبيعى از مهم‏ترين مسائل در حفظ سلامتى و تندرستى هستند. مصرف مناسب از ميوه ‏ها و سبزى‏ ها كليد سلامتى شما مى‏ باشد. يكي از تنقلاتي كه در ايام عيد نوروز بسيار مصرف مي‌شود آجيل است. پس خوب است نكاتي در مورد آجيل و فوايد آن بدانيد.

بادام                                                           
بادام داراى پروتئين، روغن، مواد آلبومينوئيدى، قند، صمغ، موسيلاژ و نشاسته است. املاح معدنى آن شامل كلسيم، فسفر، آهن، سلنيوم و پتاسيم مى‏ باشد و ويتامين 1B، 2 B، 3B و ويتامين E دارد.

خواص درمانى بادام
-  بادام شيرين داراى طبيعت گرم و مرطوب است.
-  بادام از نظر تغذي ‏اى، ارزش غذايى بالايى دارد. اين مغز داراى مقادير زيادى پروتئين و كلسيم مى‏ باشد و مى‏ تواند در افرادى كه در معرض پوكى استخوان هستند و قادر به مصرف شير نيستند، مورد استفاده قرار گيرد.
-  اين مغز مى‏تواند در كودكان و نوجوانان به دليل آن كه رشد استخوانى در آن ها بالاست، به عنوان يك ميان وعده مناسب ميل گردد.
-  اين مغز موجب كاهش كلسترول مى ‏شود، در مطالعه ه‏اىی ديده شده است كه مصرف روزانه چند عدد بادام در مدت سه هفته مى‏ تواند به ميزان 10 درصد كلسترول بد را كاهش دهد.
-  چربى بادام، چربى غيراشباع است كه براى تنظيم چربى خون و كاهش خطر ابتلا به بيمارى‏ هاى قلبى و عروقى بسيار مفيد مى ‏باشد.
-  بادام داراى پروتئين و چربى زيادى است و بواسطه داشتن املاح و ويتامين‏ هاى مختلف، ارزش انرژى‏ زايى بالايى دارد. مغز بادام چاق‏ كننده و تقويت كننده بدن است.
-  بادام بسيار مغذى و نيروبخش است لذا مصرف آن را به مادران باردار و شيرده توصيه مى‏ كنيم.
-  روغن بادام شيرين در استعمال خارجى هم بسيار مفيد است و در فرمول بسيارى از كرم‏ ها و لوسيون‏ هاى زيبا كننده پوست شركت دارد.(كتاب «ماسك‏ هاى گياهى براى زيبايى پوست» از همين نويسنده وانتشارات).
-  ميوه جوان بادام، چغاله نام دارد. چغاله بادام حاوى كالرى، پروتئين، كلسيم و آهن مى‏ باشد. چغاله بادام ميوه‏اى مغذى و سرشار از ويتامين‏ هاست، تقويت كننده معده است و جويدن آن در دهان، لثه‏ ها را محكم مى‏كند.
-  پروتئين ‏هاى گياهى فراوان موجود در بادام، سبب تقويت قواى جنسى و تحريك اسپرم‏ سازى مى ‏شود و يأس و نا اميدى مردان را در اين زمينه از بين مى‏ برد.
مغز بادام شيرين، بسيار ديرهضم است و افرادى كه دستگاه گوارش حساسى دارند، نبايد در مصرف آن زياده ‏روى كنند.
اين مغز در هر 100 گرم داراى 56 كالرى انرژى است و به اين دليل مصرف آن در افرادى كه دچار چاقى هستند، توصيه نمى ‏گردد.

بادام‏زمينى                                                                          
دانه بادام‏ زمينى به صورت خام و بو داده مورد استفاده قرار مى ‏گيرد. اين دانه حاوى آب، مواد از ته، مواد چرب، سلولز، املاح معدنى و ويتامين‏ ها مى‏ باشد. املاح معدنى آن شامل كلسيم، فسفر، آهن، سديم و پتاسيم و داراى ويتامين‏هاى 1B، 2B، 3B و E است.

خواص درمانى بادام ‏زمينى
-  بادام‏ زمينى طبيعت متعادل دارد. چاق كننده، مقوى و بسيار مغذى است.
-  داراى پروتئين و املاح معدنى فراوانى است و سبب تقويت قواى مغزى و حافظه مى‏ شود. بادام زمينى سرشار از ماده‏اى به نام كولين مى‏ باشد كه در ساخت واسطه شيميايى مؤثر در حافظه به كار مى‏ رود. با مصرف مواد غذايى حاوى كولين تا حدى مى‏ توان كمبود واسطه شيميايى استيل كولين ناشى از سالمندى را جبران نمود و با كاهش حافظه مقابله كرد.
- اسيدهاى چرب غيراشباع اولئيك و لينولئيك سهم عمده‏اى از چربى‏ هاى بادام زمينى را تشكيل داده و مقادير خوبى از ويتامين E را تأمين مى‏ كنند. بادام زمينى از منابع خوب روى است كه در تقويت سيستم ايمنى نقش دارد.
-  بادام‏ زمينى كلسترول خوب خون را بالا مى‏ برد، شير مادران را افزايش مى‏ دهد، به هضم غذا كمك مى‏ كند و درد معده را كاهش مى‏ دهد، نرم كننده سينه است و سرفه‏ هاى خشك را از بين مى‏ برد.
-  بادام زمينى به علت داشتن ويتامين‏ هاى گروه B سبب تقويت عضلات، رفع خستگى شديد،گيجى، بى‏ حوصلگى ، ترس و دلهره مى‏ شود.
-  زنان باردار به ويتامين‏ هاى گروه B نياز دارند، مصرف بادام‏ زمينى در اين دوره كمك زيادى به سلامتى آن ها مى‏ كند.
-  تحقيقات ديگرى نشان داده است كه مصرف 10 عدد بادام‏ زمينى در هفته مى‏ تواند از بروز سرطان روده پيشگيرى كند. فيتواسترول موجود در بادام‏ زمينى و كره بادام‏ زمينى مى‏ تواند رشد سلول‏ هاى سرطانى،خصوصا سرطان پستان، روده بزرگ و پروستات را كند كرده و حتى از بروز بعضى سرطان‏ ها جلوگيرى كند.
-  ثابت شده مصرف مرتب بادام‏ زمينى مى‏ تواند از بروز ديابت جلوگيرى نمايد، زيرا بادام‏ زمينى داراى فيبر و منيزيوم فراوانى است كه خاصيت ضد ديابتى دارد.
-  بادام‏ زمینی خطر ابتلا به سنگ صفرا را كاهش مى‏ دهد. دليل اين امر، وجود فيبرهاى غذايى، فيتواسترول و منيزيوم فراوان بادام‏ زمينى است.
بادام‏ زمينى جزء مواد غذايى آلرژى ‏زا است. حساسيت به بادام‏ زمينى مى‏ تواند شديد باشد و منجر به شوك آنافيلاكسى گردد.
افرادى كه كليه سنگ‏ ساز دارند، توصيه مى‏ شود از مصرف زياد بادام ‏زمينى بپرهيزند، زيرا اين تركيبات احتمال بروز سنگ‏ سازى را بالا مى‏ برند.

بادام هندی
بادام هندی به دلیل طعم منحصر به فردش یکی از آجیل‌های محبوب مردم کشور ما و دیگر کشورها است.

خواص بادام هندی
- مصرف بادام هندی برای پیشگیری از تشکیل سنگ‌ های صفراوی بسیار مفید است.
- منیزیم موجود در بادام هندی برای حفظ سلامت استخوان‌ها حیاتی است. منیزیم برای متابولیسم کلسیم در بدن لازم است و با تراز کردن میزان کلسیم، به تنظیم تونوسیته‌ی عصبی و انقباض عضلانی کمک می‌کند.
-  بادام هندی منبع خوبی برای مس است. مس یکی از اجزای مهم آنزیم‌های بدن است که در خیلی از فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن شرکت می‌کند. مس برای برداشتن رادیکال‌های آزاد مضر در بدن و برای استفاده‌ی بهینه‌ی آهن کمک بزرگی است. مس برای تولید ملانین و برای رشد استخوان‌ها و بافت‌های ارتباطی بدن ضروری است.
-  بادام هندی منبع خوبی از ویتامین K است که به تنظیم انعقاد خون و شرایط ناشی از آن کمک می‌کند.
فشار خون بالا را کاهش می‌دهد زیرا به عنوان یک مدر خوب عمل می کند و علاوه بر این عواملی هم چون منیزیم و لینولنیک اسید نیز در آن یافت می‌شود که از عوامل تنظیم کننده‌ی فشار خون هستند. پس مصرف مرتب آن می تواند برای پیشگیری از بیماری‌های کرونری قلب مناسب باشد.
بادام هندی حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای از اگزالات است. مطالعات نشان داده است که تجمع این مواد در بدن می‌تواند منجر به کریستاله شدن آن‌ها و در نتیجه ایجاد سنگ کلیه وکیسه صفرا شود.
آلرژی غذایی یکی دیگر از عوارض بادام هندی است. این واکنش‌های آلرژیک ممکن است فوری و خاص باشد (مانند خارش، گرفتگی بینی، تورم لب‌ها و...) یا ممکن است با تأخیر بروز نماید (مانند خستگی و افسردگی)

پسته                                         
مغز پسته داراى مقدار زيادى آميدون و ساكارز است و مقدارى پروتئين، مواد چرب، مواد نشاستهاى، املاح معدنى، كلسيم، فسفر، آهن، پتاسيم و منيزيم دارد. پسته حاوى ويتامين‏ هاىE، A، 1B، 3B و P مى‏ باشد.

خواص درمانى پسته
- پسته داراى طبيعت گرم و خشك است.
-  مغز پسته به علت دارا بودن مواد مغذى بسيار ارزشمند، مورد توجه مردم قرار دارد و به صورت خام يا بو داده مصرف مى‏ شود.
-  پسته سرشار از آهن است و سبب خونسازى مى‏ شود، لذا بهترين دارو براى افراد كم خون مى‏ باشد. البته پسته خام داراى تركيبات مغذى و مفيدتر از پسته بو داده است.
-  پسته فولات نسبتا بالايى دارد و به اين دليل به افرادى كه دچار بيمارى قلبى هستند، توصيه مى‏ شود. مطالعات نشان داده در هر 100 گرم پسته، 58 ميلى‏گرم فولات وجود دارد كه مى‏ تواند براى پيشگيرى از تشديد اين مشكل، بسيار كمك‏ كننده  باشد. چربى پسته از نوع چربى غيراشباع است كه براى قلب و عروق مفيد مى‏ باشد.
-  پسته حاوى مواد آنتى‏ اكسيدان است كه از سرطان پيشگيرى مى‏ كند.
-  مغز پسته داراى ماده‏اى نيروزا و سرشار از مواد مغذى است. پسته حاوى مقادير فراوانى آهن و كلسيم است كه ماده‏ى غذايى بسيارى مفيدى براى افزودن به رژيم گياه‏ خواران محسوب مى‏ شود.
-  فسفر موجود در پسته سبب تقويت مغز و حافظه و سبب آرامش فكر و اعصاب مى‏ شود. پسته از بيمارى آلزايمر (فراموشى خاص سنين پيرى) هم پيشگيرى مى‏ كند.
-  پسته مقدار زيادى كلسيم دارد، پس باعث سلامتى و استحكام استخوان‏ ها و عضلات مى‏ گردد.
-  پسته چاق ‏كننده است، افراد لاغر اگر پسته مصرف كنند، بسيار مفيد است.
-  پسته سبب تقويت معده و تنظيم كبد مى‏ شود، اسهال معمولى واسهال خونى را درمان و از تشكيل سنگ كيسه صفرا جلوگيرى مى‏ كند.
- خوردن پسته، نيروى جنسى را افزايش مى‏ دهد و سبب تقويت نيروى جوانى مى‏ گردد.
مغز پسته چربى فراوانى دارد، بنابراين براى افرادى كه معده حساس دارند، مناسب نيست.
مغز پسته طبيعت گرم دارد. خوردن پسته باعث افزايش مقدار ازت درخون، باعث غلظت خون و گرمى بدن مى‏ شود. زياده‏ روى در مصرف آن سبب پيدايش كهير و دانه‏ هاى قرمز روى پوست مى‏ گردد.
پسته داراى چربى فراوانى است، به اين دليل افرادى كه در معرض چاقى قرار دارند و يا به ديابت، فشارخون و بيمارى‏ هاى قلبى مبتلا هستند، بايد با دقت از اين مغز استفاده نمايند.

فندق
فندق داراى آب، مواد روغنى، ساكارز و مواد پروتئينى مى‏ باشد. فندق حاوى ويتامين‏ هاى E, C, B, A و املاح معدنى فراوان و كمى نشاسته و اسيدهاى گوناگون است. املاح معدنى فندق شامل كلسيم، فسفر، آهن،روى، سديم و پتاسيم مى‏ باشد.

خواص درمانى فندق
-  فندق طعم مطبوع دارد و طبيعت آن گرم و خشك است.
-  فندق دانه‏ هاى روغنى، خوش‏ طعم، مقوى، مغذى و چاق‏ كننده است.
-  تحقيقات نشان داده در فندق ماده‏اى وجود دارد كه سبب افزايش فشارخون مى‏ شود.
- مغز فندق به علت دارا بودن ويتامين‏ هاى A و C براى تقويت ناخن،مو، چشم و طراوت و زيبايى پوست مؤثر است.
-  فندق به علت دارا بودن ويتامين‏ هاى B سبب رفع خستگى، اضطراب و ناتوانى مى‏ گردد.
-  فندق به علت داشتن فسفر فراوان، سبب تقويت  مغز و افزايش حافظه و يادگيرى مى‏ شود.
-  فندق سبب تقويت و تنظيم دستگاه گوارش و روده‏ ها و همچنين سبب دفع سموم از بدن مى‏ شود.
-  خوردن فندق براى بيماران مبتلا به ميگرن مفيد مى‏ باشد.
-  فندق داراى مواد قندى و هيدروكربنى كمى است. در ضمن چون املاح كلسيم، فسفر، پتاسيم، منيزيم، سديم و آهن دارد، مى‏ تواند سبب تقويت بدن و رفع نيازهاى بدن باشد. لذا غذاى مناسبى براى مبتلايان به بيمارى‏ هاى قند و ديابت مى‏ باشد.
-  ويتامين E موجود در فندق براى سلامت ماهيچه‏ هاى قلب و ديگر ماهيچه‏ هاى بدن لازم است.
-  براى جلوگيرى از ريزش مو و تقويت و پرپشتى موها، پوست فندق را بسوزانيد و خاكستر آن را با روغن زيتون مخلوط كرده، بر روى سر ماساژ دهيد. البته خوردن فندق هم براى تقويت موها مفيد است.
-  فندق بو داده سبب تقويت نيروى جنسى مى‏ شود. ويتامين E موجود در فندق سبب تقويت سيستم توليد مثل بدن مى‏ شود. فندق حاوى روى است كه نقش مهمى در هورمون‏ هاى جنسى دارد.
-  فندق داراى مقدار فراوانى بتاسيتوسترول است كه اثر فوق‏ العاده‏اى در كاهش كلسترول و پيشگيرى از سرطان دارد، بنابراين مصرف مرتب فندق، بدن را در برابر بيمارى‏ هاى قلبى و سرطان محفوظ مى‏ دارد.
-  فندق دانه‏ هاى روغنى و حاوى اسيدهاى چرب بسيار مهم است. اسيداولئيك يكى از اين اسيدهاى چرب مهم است كه از افزايش كلسترول خون پيشگيرى و قند خون را تنظيم مى‏ كند.
- اسيد چرب ديگر به نام اسيدلينولئيك، نقش مهمى در رشد و سلامتى اندام‏ ها دارد.
افرادى كه دستگاه گوارش حساسى دارند، بايد در خوردن فندق اعتدال را رعايت نمايند، زيرا زياده‏ روى در مصرف فندق ايجاد نفخ و گاز شكم كرده و در موارد شديدتر استفراغ ايجاد مى‏ شود.

نخودچی
دانه نخود داراى آب، پروتئين، نشاسته، املاح معدنى شامل كلسيم، فسفر، آهن، سديم، پتاسيم، مس، ليتيم و گوگرد مى‏ باشد. نخود حاوى لسيتين، گالاكتان، قندهاى مختلف مانند ساكارز، دكستروز و لولوز است.
اين دانه حاوى ويتامين‏ هاى , A1, B2, B3E, D, B و كمى مواد روغنى مى‏ باشد. پروتئين موجود در نخود، برابر پروتئين موجود در گوشت مى‏ باشد. نخود به علت دارا بودن اسيدهاى آمينه مختلف، ويتامين‏ ها و مواد معدنى غذايى، بسيار مغذى و مفيد است. دانه رسيده نخود در پخت غذاها و دانه‏ هاى برشته شده‏ به نام نخودچى در آجيل مصرف مى‏ شود.
خواص درمانى نخود
-  نخود طبيعت گرم و خشك دارد. داراى ارزش غذايى بالايى است و سبب تقويت بدن مى‏ شود.
- نخود مدر، قاعده‏ آور و ضدكرم است. نخود بسيار مغذى، چاق كننده و اشتهاآور است.
-  به سبب داشتن مواد پروتئينى فراوان، املاح  معدنى گوگرد، فسفر،كلسيم و آهن، سبب تقويت دستگاه دفاعى شده و بدن را در برابر بسيارى از بيمارى‏ ها تقويت مى‏ كند.
-  نخود، مغز را فعال كرده و از ابتلا به فراموشى، آلزايمر، سردرد و سرطان جلوگيرى مى‏ كند.
-  نخود جهت رفع آب آوردن بافت هاى بدن، قولنج‏ هاى كليوى، دفع رسوبات ادرارى و زردى مفيد است.
-  خوردن آب نخود پخته با كمى نمك، بازكننده گرفتگى‏ هاست، ادرارآور است و سبب رفع قولنج‏ هاى كليوى، يرقان و رفع رسوبات ادرارى مى‏ شود.
-  مصرف حبوباتى مانند نخود، در تنظيم فشارخون و كاهش كلسترول مؤثر است.
-  حبوبات سديم زيادى ندارند و در عوض پتاسيم فراوان دارند به اين ترتيب ماده هوموسيستئين كه خطر حمله قلبى را افزايش مى‏ دهد، را كاهش مى‏ دهد، به اين ترتيب خطر حملات قلبى كم مى‏ شود.
-  نخود سبب تقويت بدن، ايجاد حرارت غريزى، ازدياد منى،اسپرم ‏سازى و افزایش ميل جنسى مى‏ گردد.
- نخود براى تقويت مو، رفع خارش بدن و معالجه كك و مك بسيار مفيد است.
نخود با همه ارزش‏ هاى غذايى كه دارد، ديرهضم و مواد نفخ است، بايد در مصرف آن رعايت اعتدال شود. اگر نخود با زيره يا شويد خورده شود، اين عوامل از بين مى‏ رود.

تخمه كدو
-  تخم كدو خواص فراوانى دارد و حاوى فسفر، منيزيم، آهن، پروتئين، كربوهيدرات، چربى و مقدارى تريپتوفان است كه خاصيت چاق‏ كننده دارد. مطالعات جديد نشان داده تخم كدو داراى هورمونى است كه سبب رشد و بلندى قد مى‏ شود.
-  خوردن مغز خام تخم كدو، جهت درمان سوزش ادرار، زخم روده، زخم معده، خلط خونى، تسكين سرفه و خشونت سينه مفيد است.
- تخمه كدو، منبعى از مواد معدنى مختلف است؛ به طورى كه خوردن 100 گرم تخمه كدو نيمى از نياز روزانه بدن به منگنز، منيزيم و فسفر را تأمين مى‏ كند.
-  تخمه كدو مى‏ تواند براى سالمندانى كه در معرض پوكى استخوان هستند، آجيل مناسبى باشد. به علاوه، تخمه كدو در ناراحتى‏ هاى مفاصل مى‏ تواند نقش ضد التهابى ايفا كند.
-  مصرف كدو و تخم كدو، هر دو براى پيشگيرى از سرطان مفيد است. تخم كدو برطرف كننده ورم پروستات است و از بروز سرطان پروستات پيشگيرى مى‏ كند.
-  فیتواسترول ها تركیباتی هستند كه در گیاهان یافت می‌شوند و ساختار شیمیایی بسیار شبیه به كلسترول دارند و زمانی كه به مقدار كافی در رژیم موجود باشند، قادر به كاهش میزان كلسترول خون هستند. همچنین در بهبود پاسخ های ایمنی و كاهش بروز سرطان های خاص نیز موثرند.
-  كدو حلوايى يا تخم كدو در پيشگيرى از سرطان ريه نيز مؤثراست، افراد سيگارى بايد بيشتر از كدو و تخم كدو استفاده كنند.

تخمه آفتابگردان
مغز تخم آفتابگردان حاوى پروتئين، چربى، قند گلوسيد و مقدار زيادى اسيد هاى چرب اشباع نشده مى‏ باشد، علاوه بر اين ها، مقدارى ويتامين‏ هاى 1B، 2B، PP، F، E و D دارد. دانه آفتابگردان حاوى مواد معدنى از قبيل آهن، پتاسيم، منگنز، منيزيم، فسفر، مس و روى مى‏ باشد.
خواص درمانى تخمه آفتابگردان
-  مغز تخم‏ه آفتابگردان حاوى روغن خوراكى مطبوعى است. روغن آفتابگردان حاوى تركيبات مفيدى است كه براى درمان بسيارى از بيمارى‏ ها به كار مى‏ رود و به طور معجزه‏ آسايى در درمان انواع بيماري ها مؤثر است.
-  تخمه آفتابگردان حاوى مواد فيتو استروژن است و ميزان اين ماده در اين گياه، چندين برابر بيش از ساير مواد گياهى است، لذا مصرف آن در دوران يائسگى براى خانم ‏ها مفيد مى‏ باشد.
-  تخمه آفتابگردان داراى تركيبات غنى از املاح معدنى و ويتامين‏ هاست، مفيدترين تركيبات ضد افسردگى را در خود ذخيره كرده است و نقش مهمى در سلامتى اعصاب دارد. افرادى كه از محصولات آفتابگردان زياد استفاده مى‏ كنند كمتر دچار عارضه فراموشى مى‏ گردند.
-  تخمه آفتابگردان حاوى مقادير قابل توجهى فسفر و ليسيتين و اسيدهاى چرب مفيد در ساخته شدن واسطه‏ هاى مؤثر در حافظه مى‏ باشد. همچنين اين ماده حاوى مقادير قابل توجهى از ويتامين 1B است كه براى سلامتى مغز و سلول‏ هاى عصبى بسيار ضرورى مى‏ باشد.
-  منيزيوم موجود در اين ماده غذايى به آرامش اعصاب كمك مى‏ كند. تخم آفتابگردان در ترشح سروتونين مغز دخالت داشته به همين علت سبب رفع اضطراب و ايجاد آرامش مى‏ گردد. در افرادى كه دچاربدخوابى و بى‏ خوابى هستند، مى‏ تواند سبب تنظيم خواب شود.
-  ويتامين E موجود در آفتابگردان، يك آنتى اكسيدان قوى است و بدن را در مقابل عوامل بيمارى‏ زا حفظ مى‏ كند. اين آنتى‏ اكسيدان خاصيت حل كنندگى چربى را دارد. ويتامين E آفتابگردان در بدن حركت كرده و راديكال‏ هاى آزادى را كه به سلول‏ هاى بدن آسيب مى‏ رسانند، از بين مى‏ برد.
-  ويتامين E موجود در آفتابگردان با حمايت از سلول‏ ها و بافت‏ هاى بدن، تأثير ضد التهابى دارد و باعث كاهش رماتيسم استخوانى و آرتروز مى‏ گردد.
- يكى ديگر از خواص استفاده از محصولات آفتابگردان، كاستن كلسترول خون مى‏ باشد. فيتواسترول تركيبى است كه در آفتابگردان موجود است و اگر به طور روزانه در رژيم غذايى استفاده شود، به كاهش كلسترول و همچنين كاهش ريسك ابتلا به سرطان كمك مى‏ كند.
-  تخمه آفتابگردان منبع خوبى از منيزيم مى‏ باشد. منيزيم سبب كاهش فشار خون مى‏ گردد، در نتيجه سردردهاى ميگرنى و سكته قلبى را كاهش مى‏ دهد. كمبود منيزيم در بدن باعث بالا رفتن فشارخون، سردردهاى ميگرنى و خستگى و اضطراب می شود. براى پايين آوردن فشارخون، علاوه بر خوردن روغن و تخمه آفتابگردان مى‏ توان مقدارى از برگ هاى خشك شده آفتابگردان را مانند چاى دم كنيد و هر روز بنوشيد، اين امر سبب پايين آمدن فشارخون مى‏ شود.
-   منيزيم موجود در آفتابگردان سبب سلامتى و استحكام استخوان‏ ها و دندان‏ ها مى‏ گردد.
-  تخم آفتابگردان مدر، نرم كننده سينه است و در رفع ناراحتى‏ هاى برنش، حنجره، گلو درد و ناراحتى‏ هاى ريوى اثر مفيدى دارد. براى تسكين سرفه و سرماخوردگى مفيد است و سموم بدن را خنثى مى‏ كند.

كشمش
کشمش، میوه ای خشک و مغذی است و مانند دیگر خشکبارها در تمام سال یافت می شود.انگور خشك شده يعنى كشمش غذايى پرقوت است كه در رديف غذاهاى پرانرژى درجه يك قرار دارد. كشمش منبع خوب ويتامين‏ ها و عناصر مغذى بدن مانند آهن، كلسيم، پتاسيم و ويتامين هاى B و  A مى‏ باشد. در هنگام تشكيل كشمش، آب درون انگور به قند و مواد نشاسته ه‏اى تبديل مى‏ شود. حجم آن كم ولى داراى مواد مغذى فراوان است.
- كشمش براى افراد مسن و افرادى كه از عارضه خستگى مزمن رنج مى‏ برند، ايده‏ آل است و سستى را از بدن دور مى‏ نمايد. کشمش، اسپاسم یا گرفتگی عضلانی را هم کم می کند.
-  كسانى كه نياز به انرژى بيش از حد نرمال دارند، مانند ورزشكاران و قهرمانان، دونده‏ ها و آن هايى كه كار فكرى زياد انجام مى‏ دهند، منبع عالى غذايى به شمار مى‏ رود و سبب تقويت اعصاب مى‏ شود. تحقيقات نشان داده است، ورزشكارانى كه قبل و در حين ورزش، حدود يك فنجان كشمش مصرف مى‏ كنند، بهتر از بقيه انرژى دارند و سلول‏ هاى بدن را از آسيب حفظ مى‏ كنند. محققان، كشمش را به عنوان انرژى دهنده كامل و به عنوان دوپينگ مى‏ شناسند.
-  كشمش داراى فيبر زيادى است كه به كاهش كلسترول و بهبود عملكرد روده‏ ها كمك مى‏ كند.
-  كشمش حاوى پتاسيم است كه موجب كاهش فشارخون وجلوگيرى از دفع مايعات بدن مى‏ شود.
-  سلنيوم موجود در كشمش سبب طراوت و زيبايى پوست مى‏ شود. مقادير كمى ويتامين A و مقدار مناسبى ويتامين  Bرا داراست. كشمش مانند هويج براى سلامتى چشم مفيد است.
-  مصرف انگور تازه، كشمش و شيره انگور براى درمان كم‏ خونى بسيار مناسب است. كشمش داراى الياف، آهن و پتاسيم فراوانى است و بدن كودك در هنگام رشد به اين مواد نياز دارد، به اين ترتيب مصرف كشمش در هنگام رشد كودكان بسيار مفيد است.
-  كشمش براى سلامت استخوا ن‏ ها و جلوگيرى از پوكى استخوان نقش مهمى را برعهده دارد و منبع خوب ويتامين D و هورمون استروژن است، به همين علت مصرف آن در دوران يائسگى براى خانم‏ ها بسيارمفيد مى‏ باشد.
-  كشمش منبع خوب فيبر، آنتى اكسيدان و منبع خوب انرژى است، داراى خاصيت آنتى اكسيدانى مى‏ باشد و از تخريب سلولى و ايجاد سرطان جلوگيرى مى‏ كند. آنتى‏ اكسيدان موجود در كشمش از پيرى و بيمارى‏ هاى حاصله از آن مى‏ كاهد.
-  كشمش ميزان LDL يا كلسترول بد را در خون كاهش مى‏ دهد و باعث كاهش بيمارى‏ هاى قلبى ـ عروقى مى‏ گردد، قند خون را نيز كنترل مى‏ كند و موجب عملكرد صحيح عروق بدن مى‏ شود.
-  مصرف كشمش در هنگام كارهاى فكرى، سبب تقويت اعصاب و مغز مى‏ شود. سستى و رخوت و اضطراب را از بين مى‏ برد و آرامش خاصى به فرد مى‏ بخشد. با خوردن کشمش، غضب را از خود دور کنید
-  كشمش سبب سلامت دندان و لثه‏ ها شده و باعث خوشبو شدن دهان مى‏ گردد، على‏رغم شيرينى و چسبناك بودن، بر دندان‏ ها اثر تخريبى ندارد و حتى باعث تقويت دندان و دهان مى‏ شود.
- ـ جهت درمان بى‏ نظمى دستگاه گوارش، معده و يبوست مصرف مى‏ شود. به اين منظور، 10ـ 5 عدد كشمش را در آب خيس كنيد و بعد.

منبع: تالیف دکتر نسرین تک زارع،عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
تنظیم: مونا عدالت یار

  • گروه خبری : گروه خبری RSS,تغذیه
  • کد خبر : 66976
مونا  عدالت یار
تهیه کننده:

مونا عدالت یار